Eerste Kamer akkoord: abortuspil voortaan ook verkrijgbaar via huisarts

(Nu.nl, 6 december 2022)

Voortaan mogen ook huisartsen de abortuspil voorschrijven aan ongewenst zwangere vrouwen. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Tot nu toe moest de pil worden aangevraagd bij een abortuskliniek. Het is de tweede aanpassing van de abortuswet, die uit 1984 stamt, in korte tijd. Eerder dit jaar schafte het parlement de verplichte bedenktijd van vijf dagen af. Het is nog niet duidelijk wanneer de pil daadwerkelijk verkrijgbaar is bij de huisarts. Het is nu aan het ministerie van Volksgezondheid om de uitvoering te regelen.

Alleen PVV, Forum voor Democratie, ChristenUnie, SGP en een lid van de Fractie-Nanninga stemden dinsdag tegen. Alle overige partijen van de Senaat waren voor het voorstel van PvdA, GroenLinks, VVD en D66. De Tweede Kamer stemde eerder al voor het voorstel.

Meer keuzevrijheid voor vrouwen

De initiatiefnemers van de wetsaanpassing vinden het belangrijk dat er meer keuzevrijheid is voor vrouwen. Nu moeten vrouwen nog naar een van de zestien abortusklinieken om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek. In de toekomst kunnen vrouwen die tot negen weken zwanger zijn de abortuspil ook door de huisarts voorgeschreven krijgen. De abortuszorg wordt hierdoor laagdrempeliger, stellen de voorstanders. Het is wel aan de huisartsen zelf om te besluiten of ze deze zorg willen aanbieden. Het nieuwe besluit kan ertoe leiden dat abortusklinieken minder ingrepen gaan uitvoeren. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wilde op voorhand niet garanderen dat alle klinieken overeind blijven. Hij gaf wel de garantie dat er een landelijk dekkend netwerk blijft bestaan.