Zorg zonder zorgplafond

Een zorgplafond is een afspraak over hoeveel geld een zorgaanbieder, zoals een ziekenhuis, maximaal mag declareren bij een zorgverzekeraar. Zie dit als een limiet. Als dit limiet is bereikt, kan het gebeuren dat nieuwe patiënten met uw zorgverzekering niet meer geholpen kunnen worden. Dit noemen we een patiëntenstop.

Het doel van een zorgplafond is om de kosten van de zorg niet te hoog te laten worden. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken samen afspraken over deze plafonds. De zorgverzekeraar zegt toe een bepaald bedrag te betalen voor de zorg die het ziekenhuis in een jaar geeft. Dit wordt vastgelegd in een contract.

Maar als het ziekenhuis meer zorg geeft dan afgesproken in het zorgplafond, kan de zorgverzekeraar zeggen dat ze de extra kosten niet betalen. Hierdoor kan er een patiëntenstop komen en kunnen de wachttijden voor een behandeling of operatie langer worden voor patiënten die bij uw zorgverzekeraar verzekerd zijn.

Altijd toegang tot zorg

Wij vinden dat iedereen altijd toegang tot zorg moet hebben. Het hele jaar door. Want het is heel vervelend als uw operatie wordt uitgesteld of als het ziekenhuis waar u naartoe wilt, tijdelijk geen nieuwe patiënten met uw verzekering aanneemt. Daarom maken wij als enige verzekeraar geen afspraken met ziekenhuizen over een maximumbedrag dat ze mogen declareren. Zo voorkomen we onverwachte patiëntenstops.