Wachtlijstbemiddeling

Moet u lang wachten op een behandeling? Misschien kunt u ergens anders sneller geholpen worden. Wij zoeken dit graag voor u uit. Ook als u na een verhuizing een nieuwe huisarts in uw buurt zoekt, helpen we u graag.

Wat is wachtlijstbemiddeling?

Er zijn regels voor hoe lang u maximaal op bepaalde zorg mag wachten. Duurt het langer dan de afgesproken tijd? Dan helpen wij u om een zorgaanbieder te vinden waar u sneller terechtkunt. Dit noemen we wachtlijstbemiddeling.

U kunt ons vragen om hulp via de Service & Contact module in Mijn Care4Life. Wij gaan dan voor u op zoek naar een plek waar u eerder geholpen kunt worden.

Hoe helpen wij u?

Wij zoeken voor u naar een andere zorgaanbieder die de behandeling eerder kan doen. We kijken eerst of er een ziekenhuis bij u in de buurt is waar u snel terechtkunt. Als dat niet lukt, zoeken we verder in de rest van Nederland en ook bij zelfstandige behandelcentra. We kijken zelfs over de grens, in België en Duitsland.

Uw wachttijdbemiddeling vergoeden wij altijd 100%. U hoeft dus niets te betalen voor wachttijdbemiddeling.

Voor welke behandelingen is zorgbemiddeling mogelijk

  • Afspraak bij een medisch specialist in het ziekenhuis (consult)
  • Indicatie of diagnose voor verdere behandeling (diagnostiek)
  • Poliklinische behandeling (zonder opname)
  • Behandeling in ziekenhuis of behandelcentrum (ZBC) met opname

Bent u op zoek naar een specifieke zorginstelling en wilt u weten wat de actuele wachttijden zijn? Dan kan Zorgkaart Nederland u wellicht verder helpen.

Meer informatie over Zorgkaart Nederland

Afgesproken normen: wanneer is een wachttijd te lang?

Verzekeraars hebben met zorgaanbieders afspraken gemaakt over hoe snel verzekerden bepaalde zorg zouden moeten krijgen. Hieronder hebben wij de maximale wachttijden op een rijtje gezet. Moet u langer wachten? Dan kunt u zorgbemiddeling aanvragen.

  • Eerste gesprek bij medisch specialist: 4 weken
  • Tijd om tot een indicatie of diagnose te komen: 4 weken
  • Poliklinische behandeling: 6 weken
  • Behandeling met opname ziekenhuis/behandelcentrum: 7 weken

Meer informatie over de tijdigheid en bereikbaarheid van zorg